Contract voor 160 miljoen euro extra investering voor Scholen van Morgen ondertekend

Dankzij de BTW-verlaging op scholenbouw zal er in Vlaanderen 160 miljoen extra geïnvesteerd worden via het publiek-privaat programma Scholen van Morgen. 17 extra scholen met een oppervlakte van 80.000 vierkante meter zullen uit de grond rijzen. De overeenkomst voor de opdracht voor de realisatie van die scholen is vrijdag door de Vlaamse Regering ondertekend. De voorbereiding van de projecten kan van start gaan. 

De scholenbouw in Vlaanderen zit op kruissnelheid. Nooit werd er zoveel geïnvesteerd als nu. Voor het publiek-privaat programma Scholen van Morgen zijn 2300 bouwvakkers aan de slag. Zij werken aan 165 schoolbouwprojecten voor 125.000 leerlingen in heel Vlaanderen met een investeringswaarde van 1,5 miljard euro.

Door de verlaging van het BTW-tarief van 21% naar 6% komt er 160 miljoen euro extra ruimte vrij binnen het programma Scholen van Morgen. Zo kan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits nog 17 extra scholen voor circa 8000 leerlingen laten bouwen. De Vlaamse Regering heeft de overeenkomst voor de realisatie van die scholen vorige vrijdag juridisch en contractueel verankerd.

De DBFM-vennootschap kan nu werk maken van het volledige Design-Build-Finance-Maintenance-traject voor de 17 projecten (aanduiding architect, opmaak plannen, aanvraag stedenbouwkundige vergunning, marktprocedure om aannemer te selecteren, enz.). De bedoeling is dat de bouwwerken vanaf midden 2019 kunnen starten.

Waar komen de nieuwe scholen?

In totaal gaat het om 160 miljoen euro extra investeringsmogelijkheden en circa 80.000 vierkante meter extra schoolbouwoppervlakte.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Nooit werd er meer in scholenbouw geïnvesteerd in scholenbouw als nu. Dankzij de BTW-verlaging op scholenbouw kunnen we 160 miljoen euro extra investeren binnen het programma Scholen van Morgen dat nu al een hele reeks scholen bouwt voor 125.000 leerlingen. De voorbereiding van de bouw van nog eens 17 projecten met een oppervlakte van 80.000 vierkante meter kan starten nu het contract door de Vlaamse Regering ondertekend is. 8000 leerlingen zullen in de nieuwe scholen les volgen.”

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel