Het doel heiligt niet altijd de middelen - Sammy Mahdi

Militairen op straat, sinds de terreurdreiging is het een vertrouwd gezicht geworden. En we zijn de militairen en andere veiligheidsmensen enorm dankbaar voor het vele werk dat zij verrichten. CD&V heeft mee beslist om militairen in te zetten, zolang we onder een verhoogd dreigingsniveau leven. Laat ons hopen dat dit dreigingsniveau ook weer eens naar beneden gaat. Dan leven we in een veiliger wereld, en kunnen de militairen zich weer meer richten op hun andere taken.

JONGCD&V-voorzitter Sammy Mahdi schreef er gisteren een column over. En er volgden veel reacties. Hij zorgde zelf voor een open en moedig antwoord. En toonde daarbij flink meer fatsoen dan  de inhoud van sommige bagger op sociale media.

Als columnist schrijf ik wel vaker scherpe columns. Soms zit daar wat vlijmscherpe "humor" in vervat. Je wilt de lezer uitdagen. Hem uit zijn tent lokken om de zaken anders te durven bekijken. Alleen ben ik in mijn column gisteren niet alleen te scherp geweest, ik heb er militairen mee gekwetst die zich dagelijks inzetten voor ons land.
 
Gisteren heb ik gedaan, wat ik ook van anderen verwacht wanneer kwetsende taal wordt gebruikt. Me publiekelijk verontschuldigd bij diegenen die ik gekwetst heb. Mijn boodschap is volledig verwaterd door de toon van mijn column.
 
Maar achter die boodschap blijf ik staan. Namelijk dat militairen niet structureel de controletaken van de politie op zich mogen nemen. Dat het na twee jaar belangrijk is om op structurele wijze te investeren in onze veiligheid, onder meer door de budgetten van politiekorpsen te verhogen. Wanneer ik onze minister van Veiligheid hoor zeggen dat de dotatie van de politiezone Brussel-West niet wordt herzien "omdat dat politieke zelfmoord is", dan vraag ik me af waar soms de prioriteiten liggen.
 
De politieke zelfmoord zal me worst wezen. Wanneer ik een standpunt inneem, dan doe ik dat met overtuiging en in het belang van een warme en veilige samenleving. Niet omdat het strategisch de juiste zet is om te scoren bij de eerstvolgende verkiezingen.
 
Meningen daarover mogen verschillen. Meer zelfs, laat ze maar botsen. Maar dan wel liefst zonder elkaar de dood toe te wensen. Je zou het achter een computerscherm misschien vergeten, maar ook ik ben maar een gewone jongen die op zaterdagmiddag wat patatten schelt.
 
Sammy Mahdi
Voorzitter JONGCD&V

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel