HVR-lezing met Jeremy Rifkin | 13 april | Flagey Brussel

Onze partij wil het voortouw nemen, zich engageren om de uitdagingen van morgen vast te pakken, en te zoeken naar oplossingen die mensen verbinden en versterken. Dit alles wordt verzameld onder de noemer 'Herman Van Rompuy-lezingen'.

Op deze jaarlijkse bijeenkomsten laten we sprekers aan bod komen die ons kunnen inspireren en motiveren in het zoeken naar die antwoorden en oplossingen die we in onze samenleving nodig hebben.

Op de eerste HVR-lezing verwelkomen we alvast Jeremy Rifkin, een wereldwijd vermaard econoom en schrijver. Hij is onder meer voorzitter van de Foundation on Economic Trends, en adviseur van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Z’n meest recente boek, The Zero Marginal Cost Society, geeft opnieuw een zeer inspirerende kijk op de toekomst in een veranderende wereld.

BESTEL HIER UW TICKETS.
BEZOEK DE WEBSITE WWW.HVR-LEZING.BE.

U ervaart wellicht zelf dat er in onze samenleving heel wat dingen aan het veranderen zijn. In z’n voorlaatste boek, ‘De Derde Industriële Revolutie’, sprak Jeremy Rifkin over de paradigmashift in het economisch systeem. In de loop van de geschiedenis hebben zich verschillende dergelijke paradigmashifts voorgedaan, denk maar aan de overgang van jagers en verzamelaars naar herders en vroege landbouw. Bij al die paradigmaveranderingen gaat het telkens om een synergie van drie componenten: nieuwe en efficiëntere communicatiemiddelen, nieuwe energiebronnen om economische activiteiten krachtiger te maken en nieuwe transportmogelijkheden en logistiek. Volgens Rifkin staan we nu opnieuw op de drempel van zo’n shift, die hij de derde industriële revolutie noemt.

In z’n laatste boek, ‘The Zero Marginal Cost Society’, gaat Rifkin een stapje verder, en tracht hij een aantal prangende vragen te beantwoorden. Komt na het communisme over een aantal jaren ook het kapitalisme ten val? Waarom moeten de beveiliging van het internet en de strijd tegen de klimaatverandering helemaal bovenaan de internationale politieke agenda staan? Staat de bescherming van de privacy onze vooruitgang in de weg? Kiezen de nieuwe generaties resoluut voor toegang tot en delen, in plaats van het bezit van goederen? Is er een grote toekomst weggelegd voor coöperatieve samenwerkingsvormen? Worden netwerken en sociaal kapitaal belangrijker dan financieel kapitaal? En wat heeft dit alles te maken met de Duitse Energiewende? Kortom: kunnen we tijdig wereldwijde empathie bereiken om onze aarde te redden en te vermijden dat de beschaving in verval raakt?

Benieuwd naar deze en nog veel meer antwoorden? De lezing (in het Engels) die Jeremy Rifkin opwoensdag 13 april zal geven in het Flagey-gebouw, gaat over z’n laatste boek. Mis ze niet!

Deelnameprijs: 15 EUR   |   CD&V-leden: 10 EUR

BESTEL HIER UW TICKETS.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 18u30: Onthaal en mogelijkheid tot aanschaffen van Jeremy Rifkins boek
  • 19.20: Verwelkoming door Mikuláš Dzurinda, 
  •            voorzitter van het 'Wilfried Martens Center for European Studies'
  • 19u30: Introductie door CD&V-voorzitter Wouter Beke
  • 19u45: Lezing Jeremy Rifkin
  • 20u45: Mogelijkheid om vragen te stellen
  • 21u15: Nabeschouwing door Herman Van Rompuy
  • 21u30: Receptie en signeersessie

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel