Naar een verplichte initiatie EHBO in de Brusselse rijopleiding

2 uur opleiding binnen theoretisch gedeelte rijopleiding

Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets is van plan om het volgen van een opleiding ‘Eerste Hulp bij Ongevallen’ (EHBO) in het theoretisch gedeelte van de rijopleiding op te nemen. Dit onderdeel zal verplicht zijn voor alle kandidaat-chauffeurs. Toekomstige bestuurders verwerven zo de juiste reflexen na een ongeval. De EHBO-cursus maakt deel uit van de nieuwe Brusselse rijopleiding die Staatssecretaris Debaets de komende dagen op de tafel van de regering zal leggen.

Leren om eerst in te staan voor de eigen veiligheid, gewonden niet verplaatsen, de juiste handelingen stellen tot de aankomst van de hulpdiensten, … zijn de juiste reflexen na een ongeval. Deze reflexen worden aangeleerd tijdens een initiatie EHBO van 2 uur. Voor de cursus zal een beroep worden gedaan op de ervaring van het Belgische Rode Kruis.

De inspiratie voor het integreren van een EHBO-cursus in de rijopleiding komt uit verschillende Europese landen, waar alle kandidaat-chauffeurs een initiatie EHBO krijgen aangeleerd. De praktische invulling moet nog nader worden bepaald, maar dit is zeker een grote stap voorwaarts voor een veiliger verkeer in Brussel”, aldus Staatssecretaris Bianca Debaets.

Alle kandidaat-chauffeurs zullen een initiatie EHBO volgen. De EHBO-cursus zal geen extra kosten meebrengen voor de kandidaten. Het behalen van het rijbewijs moet immers toegankelijk blijven voor een breed publiek.

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel