SOS Geweld, lijd niet langer in stilte

18 november 2015, Brussel - Vandaag gaf Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) samen met 162 vrouwen en acteur Soufiane Chylah uit de film Black de aftrap van de campagne “SOS Geweld” op het Brusselse Beursplein. Deze campagne kadert binnen de Internationale dag voor Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen op 25 november. De campagne roept op om aangifte te doen van partnergeweld en wil het taboe rond partnergeweld doorbreken.

162 personen overleden door partnergeweld

In 2013 liep partnergeweld voor 162 personen in België fataal af. Dit is een alarmerend hoog cijfer en een duidelijk signaal voor Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets. Met de campagne “SOS Geweld” wil ze de problematiek dan ook structureel aanpakken.

Respect staat centraal in ons beleid. We moeten dringend actie ondernemen om partnergeweld, en geweld tout court, een halt toe te roepen. In een zonder twijfel reeds gedateerd onderzoek uit 2010 gaf 12% van de Brusselse vrouwen aan in het jaar voorafgaand aan het onderzoek slachtoffer geweest te zijn van partnergeweld. Dit percentage is hoger dan het Europese gemiddelde. Een sterk beleid, een goede sensibilisering en correct cijfermateriaal is dus noodzakelijk. Daarom starten we begin 2016 ook met een nieuwe studie die de problematiek in België in kaart moet brengen.

www.sosgeweld.be

De campagne “SOS Geweld” wil vrouwen aanzetten om te spreken. Vandaag is partnergeweld nog maar al te vaak taboe waarover amper of niet gesproken wordt. Maar liefst 34% van de vrouwelijke slachtoffers houdt haar probleem voor zich. Om deze drempel te verlagen lanceert Staatssecretaris Bianca Debaets de website www.sosgeweld.brussels. Slachtoffers, daders en getuigen kunnen er terecht voor hulp op maat. Een campagnebus met het confronterende themabeeld van deze campagne zal in Brussel rondrijden. Het campagnebeeld zal ook op meer dan 600 verschillende locaties in het Brusselse straatbeeld verschijnen.

Het middenveld als katalysator

Daarnaast trekt  Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets een subsidie uit van 260.000 euro voor 21 Brusselse verenigingen die zich inzetten in de strijd tegen partnergeweld. “Het middenveld is heel belangrijk in ons beleid, zonder hen kunnen wij onze missie niet volbrengen,” legt Debaets uit.

In totaal organiseren de verenigingen meer dan 30 activiteiten in Brussel. Die gaan van theatervoorstellingen, cinema-avonden en debatten tot conferenties en workshops. Alle evenementen zijn terug te vinden op www.sosgeweld.brussels.  

Solidair met witte lintjes

Op woensdag 25 november, de Internationale dag  voor Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, delen Bianca Debaets  en haar kabinet witte lintjes uit op het kruispunt van de Nieuwstraat met de Koolstraat. Iedereen die ze opspeldt, toont zijn of haar betrokkenheid en brengt de problematiek onder de aandacht. Ook op Facebook zal iedereen de actie kunnen steunen door zijn of haar profielfoto aan te passen. Hou hiervoor de Facebookpagina in de gaten. Om de campagne rond partnergeweld dit jaar af te sluiten, organiseert staatssecretaris Bianca Debaets op dinsdag 1 december een colloquium rond het thema ‘Fysiek, psychisch en seksueel geweld tijdens de zwangerschap’.

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel