Verslag Bonte Buurtbabbel met Joke Schauvliege in Zomergem

Op donderdag 16 juli landde de Bonte Buurt-karavaan op het speelplein in de verkaveling Rijvers in Zomergem.  Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, kwam langs om er met de buurtbewoners te praten én te genieten van de zon.

Het leek wel voorbestemd: na een paar druilerige dagen kwam de zon weer tevoorschijn in Zomergem. De Bonte Buurt-camionette toverde met de oranje banken, kleurrijke mannetjes, frisse pintjes en balonnen het speelplein in de verkaveling Rijvers om tot een toplocatie voor een gezellige bijeenkomst met Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Het plein stroomde zeer snel vol met heel wat nieuwsgierigen: mensen die speciaal waren afgezakt naar de babbelbank, maar ook buurtbewoners die een kijkje kwamen nemen naar wat er te beleven viel.
 
Het speelplein in deze nieuwe wijk is niet zomaar een speelplein: het kwam tot stand met de medewerking van alle Zomergemse inwoners. Zomergem won namelijk de 'Een speelplein voor uw dorp'-wedstrijd van Bebat: daarin werden gemeentes uitgedaagd om zo veel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen. De burgemeester van de gemeente lichtte minister Schauvliege toe waarom Zomergem volgens hem 'het warmste dorp' is: het is een plek waar de buurten nog samenwerken. En bovendien een plek waar het verenigingsleven bruist. Dit een speelplein is er dus één voor en door alle inwoners. Joke had dan ook niets dan lof voor dit initiatief: "Zo'n natuurlijk en bovendien toegankelijk speelpleintje kunnen we alleen maar toejuichen. En moeten we stimuleren: zoiets werkt namelijk echt versterkend voor de buurt."
 
Joke Schauvliege werd daarna door de buurtbewoners nog getest op haar kennis van het lokale dialect. Hoewel ze zelf afkomstig is van Evergem - wat niet zo heel ver van Zomergem ligt - moest ze toch het antwoord schuldig blijven op de vraag wat krammenoade (kotelet) en flokèt (kurk) betekenden. Maar dat kon de sfeer geenszins bederven. Joke nam de tijd om - met een lekker ijsje in de hand - met iedereen te praten, en te luisteren naar wat er leeft bij de mensen. Kinderen ravotten er op los op het speelpleintje, en waagden hun kans met de balonnenwedstrijd. De ouderen zaten gezellig bij te praten op de banken, met een frisse pint of een verkoelend frisdrankje. En de ijsjeskar draaide - net als de zon - op volle toeren. Kortom, een zeer geslaagde buurtbabbel! 
 

Ontdek alle foto's op Flickr of op Facebook.

Benieuwd waar onze Bonte Buurt-karavaan nog langs komt? U ontdekt het hier.

U kan trouwens nog steeds een minister op een bank bij u in de buurt uitnodigen. Download de app en misschien maakt u wel kans!

 

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel