Website voor onderwijsinstellingen over stroomtekort en afschakelplan

Deze winter bestaat het risico op elektriciteitsschaarste en een tijdelijke afschakeling van de elektriciteit. Ook scholen kunnen daar gevolgen van ondervinden. Daarom lanceert het departement Onderwijs en Vorming een website met checklist die onderwijsinstellingen helpt om de gevolgen van een mogelijk stroomtekort in te schatten.

Scholen vernemen welke maatregelen ze kunnen nemen bij afschakeling, zodat ze daarover op tijd kunnen communiceren met personeel, ouders, leerlingen, studenten en cursisten.

Op www.ond.vlaanderen.be/stroomtekort vinden onderwijsinstellingen: 

  • Informatie over wat er gebeurt bij een stroomtekort;
  • Een checklist die helpt om een risicoanalyse voor hun eigen instelling te maken. Zo kunnen scholen zich goed voorbereiden op een eventuele afschakeling en gepaste maatregelen nemen.
  • Antwoorden op veelgestelde vragen over stroomtekort en het afschakelplan en welke overheidsinstellingen nog meer initiatieven nemen;
  • Tips en lesmateriaal om zuinig om te gaan met energie.

Enkele vragen zijn bijvoorbeeld  :

Hoe weet een school of ze afgeschakeld wordt?
Welke voorzorgen kunnen scholen nemen als ze in een afschakelzone liggen?
Wat als examens of stages niet kunnen doorgaan?

Met dit initiatief geeft het Departement Onderwijs en Vorming de nodige informatie aan onderwijsinstellingen en biedt ze complementaire informatie aan de bestaande communicatie.  Er is ook een email adres ter beschikking : stroomtekort.onderwijs@vlaanderen.be

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen goed voorbereid zijn op een eventuele afschakeling. Met deze website en checklist helpen we scholen om de risico’s en de impact van een afschakeling in te schatten. Zo kunnen ze op tijd gepaste maatregelen nemen en daarover communiceren met personeel, ouders, leerlingen, studenten en cursisten.” 

CD&V | Wetstraat 89 | 1040 Brussel